ממה נגרמת השחיקה בסחוס הקרסול ?
כפי האמור לעיל, שחיקת סחוס בקרסול נובעת ברוב המקרים מכך שהקרסול נושא את כל משקל הגוף. מכיוון שמדובר באזור קטן יחסית, לא תמיד הוא מצליח לעמוד בעומס, והתוצאה היא שחיקה של העצם, שיכולה לגרום לכאבים חזקים. גורמים נוספים למצבי שחיקת סחוס באזור הקרסול יכולים להיות כיב או דלקת כרונית בקרסול, נקעים או שברים חוזרים כמו גם פגיעות חוזרות ונשנות שהיו קלות יותר, אך גרמו לשחיקה בגלל החזרתיות.
איך מזהים מצבי שחיקה של הסחוס בקרסול ?
אבחון הבעיה נסמך על מספר פרמטרים:
תלונות החולה – בדרך כלל יתלונן על כאבים.
בדיקה גופנית – ברוב המקרים תהיה הגבלת תנועה משמעותית.
צילום רנטגן – שחיקת סחוס בקרסול ניתנת בדרך כלל לזיהוי באמצעות צילום רנטגן פשוט. במקרים בהם לא ניתן להסיק מסקנה חד משמעית מהצילום יבקש הרופא לבצע בדיקת CT של האזור.
איך מטפלים במצבי שחיקת סחוס בקרסול ?
הטיפול במצבים כאלה משתנה על פי חומרת המצב. בין הטיפולים המקובלים כיום:
1. שימוש בעזרים אורתופדיים – הרבה פעמים השימוש באביזרים אורתופדיים מסוימים יכול להקל על הכאבים הבלתי נסבלים בקרסול ולשפר משמעותית את איכות החיים.
√ מדרסים – מדרסים אורתופדיים תורמים מאוד לחלוקה נכונה של משקל הגוף, ויכולים בהחלט להסיר קצת נטל מהקרסול. כמובן שחשוב מאוד לרכוש אך ורק מדרסים אשר הותאמו למצב הרגל על סמך הנחיות הרופא, על מנת שאכן יהיה שיפור.
√ מגן – מגן קרסול הוא אביזר אורתופדי אשר מספק תמיכה ומיגון מצוינים לקרסול ומסייע במניעת נקעים. ברגע שנמנעים נקעים חוזרים, הרי ששחיקת הסחוס מואטת ואף יכולה להיעצר לחלוטין.
2. פיזיותרפיה – מכיוון ששחיקה של סחוס בקרסול גורמת להגבלה בתנועה, חשוב מאוד לבצע תרגילי פיזיותרפיה כדי לשמר אותה.
3. תרופות לשיכוך כאבים ולמניעת דלקת – השימוש בתרופות אלה אמנם לא מבריא את הקרסול אולם מקל מאוד על הכאבים.
4. הזרקת סטרואידים / חומצה היאלרונית – טיפול שמאוד מקל על הכאבים, אבל השפעתו נמשכת זמן קצר בלבד.
5. ארטרוסקופיה – ניתוח פשוט יחסית המתבצע דרך חתכים קטנים באזור הקרסול באמצעות מצלמה ומכשירים ייעודיים. טיפול זה מתאים למי שסובל מכאבים בחלק הקדמי של הקרסול הקשורים בדלקת של המפרק.
6. ניתוח – במקרים קשים אשר גורמים למגבלת תנועה חמורה ולכאבים חזקים, כדאי לשקול פתרון ניתוחי. במסגרת ניתוח ניתן לקבע את הקרסול באופן מוחלט או להחליף לגמרי את המפרק. סוג הניתוח ייקבע בהתאם למצב החולה ולהעדפותיו.
לסיכום – שחיקת סחוס בקרסול היא מצב אשר יכול לגרום לכאבים מאוד חזקים באזור, להגבלת תנועה ולפגיעה משמעותית באיכות החיים. למרות זאת, יש היום הרבה מאוד אפשרויות טיפול אשר בהחלט יכולות לשפר את המצב, ולאפשר לסובלים משחיקה שכזאת לשפר מאוד את איכות החיים. התאמת הטיפול צריכה להתבצע על ידי הרופא המטפל, תוך התחשבות במצבו הפיזי של המטופל ובהעדפותיו.